Veiligheidseisen

Schermkleding moet voldoen aan de eisen van de FIE. In de kleding zit een merkje met een getal dat aangeeft hoe sterk de kleding is. Kleding met een sterkte van 350 Newton is toegestaan voor schermers in de leeftijdscategorieën kuiken en benjamin. In de overige leeftijdscategorieën is kleding met een sterkte van 800 Newton vereist.

 

 

De handschoen

De handschoen bedekt ongeveer de helft van de onderarm en heeft extra voering aan de achterkant van de hand. De handschoen wordt gedragen aan de gewapende hand, over de mouw van het schermvest, zodat de kling van het wapen van de tegenstander niet onder de mouw kan schieten. Er loopt een stuk klittenband tot aan de pols waarlangs de bedrading voor het wapen gevoerd kan worden.

 

 

Het schermvest

Schermvesten worden gemaakt van stevig katoen of kevlar, vergelijkbaar zoals gebruikt wordt bij kogelvrije vesten maar minder sterk. Katoenen vesten zijn dikker en hebben een goede voering voor het opvangen van een harde treffer. Kevlar vesten zijn dunner en geven meer bewegingsvrijheid en betere bescherming tegen steken.

 

 

Het ondervest

Het ondervest biedt bescherming voor de gewapende arm en wordt gedragen onder het schermvest. Terwijl het schermvest het bovenlichaam volledig beschermt verdubbelt het ondervest de bescherming van de oksel waar in het schermvest een naad zit.

 

 

De borstbeschermer

Oorspronkelijk werden borstbeschermers alleen gebruikt door vrouwelijke schermers. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat mannen deze ook dragen. Borstbeschermers worden gemaakt van stevig, hard plastic ter voorkoming van kneuzingen en om de kracht van een treffer over een groter oppervlak te verdelen.

 

 

De schermbroek

De schermbroek beschermt van net onder de knie tot een stuk boven het middel. Ze worden gemaakt van stevig katoen of kevlar. Schermbroeken lopen door tot boven het middel zodat er een overlap is met het bovenliggende schermvest. Lange gevoerde sokken worden gedragen om de onderbenen te beschermen.

 

 

Elektrische vesten

Elektrische vesten zijn vesten die over het schermvest worden gedragen. De vesten bestaan uit metaal gaas dat stroom geleid, waardoor het aanwijstoestel kan registreren of het geldig trefvlak geraakt is. Deze vesten worden alleen gebruikt bij floret en sabel. Bij floret zit het gaas op het hele rompvlak, bij sabel alleen boven het middel.

 

 

Elektrische bedrading

Met de elektrische bedrading wordt het wapen en het elektrische vest (bij floret en sabel) aan de enrouleur gekoppeld. Er zijn drie soorten kabels. De eerste, die alleen bij degen wordt gebruikt, is simpel en gaat rechtstreeks van de degen naar de enrouleur. Sabel en floret hebben allebei een kabel die zich splitst in een 'fil de corps' die wordt bevestigd aan het elektrisch vest en een kabel die wordt bevestigd aan het wapen. Bij sabel en floret wordt nog een 'fil de tête' gebruikt. Bij sabel wordt deze bevestigd aan het masker, en bij floret aan de keellap.